Çok Fazla Reklam İçeren Web Siteleri

Çok Fazla Reklam İçeren Web Siteleri

Çok Fazla Reklam İçeren Web Siteleri
18/09/2022 Kategori: Dijital Pazarlama

Günümüzde reklamları hayatımızın her alanında görüyoruz. Özellikle televizyon başta olmak üzere internette, web sayfalarında gezinirken birçok reklamla karşılaşıyoruz. Reklam fikri insanlar arasında alışverişin başlamasıyla beraber doğmuştur.Peki nedir bu reklam diye bir tanım yapacak olursak reklâm; gazete, dergi, radyo, televizyon, afiş, tabela gibi genel yayın araçlarıyla bir malın, bir işin veya bir hizmetin para karşılığında geniş halk kitlelerine tanıtımıdır. Bu mal ve hizmetlere dair bilgi vermesi, ona parasını en iyi şekilde değerlendirme yolunu göstermesi reklamın önemli işlevlerindendir. Peki ya bu reklamları çok sık görüyorsak?

            Bütün reklamların esas amacı satış arttırmaktır. Fakat tek başına hiçbir reklam satışı arttırmaya yeterli değildir. Bunun bir nedeni reklamların sıklığı ve işlevsizliğidir. Örneğin; insanların neden bir reklama tıklamamayı seçtiklerini araştıran yakın tarihli bir Nielsen çalışmasında, ilgisizliğin bir numaralı neden olduğunu görüyoruz. Bu ilgisizliğin en başta sıkıcılıktan kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz.

Peki çok fazla reklam içeren web siteleri neden sıkıcıdır?

            Bir örnekle başlayacak olursak; bir mağazaya gittiğimizde alacağımız ürün için girmişken satıcının birçok ürününü anlatması, habire övmesi, bizi yönlendirmeye çalışması canımızı sıkar, bizi rahatsız eder. Mümkün olduğunca işimizi halledip çıkmaya çalışır veya halledemeden çıkarız. Aynı şey internette gezindiğimiz web sayfaları için de geçerlidir, olur olmadık zamanda ve yerde ittirelin reklamlar canımızı sıkmaktadır. Çünkü; reklam fazlalığından içeriğe ulaşma zorluğu, yaşanan zaman kaybı biz potansiyel tüketicileri siteden soğutmaktadır. Maalesef bunu ülkede vergi rekortmenleri haline gelen, ilklere imza atan markalarda bile yapmaktadır.

            Reklam sıklığının olumsuz etkilerine değinecek olursak yayıncı açısından; kısa vadede gelir kaybı, marka açısından;orta vadede hedef kitleye erişim sıkıntısı, kullanıcı açısından; içeriğe erişememe veya ücret ödeme zorunluluğu sayılabilir. Reklamın sayfa/servis hızını yavaşlattığı düşüncesi ve reklamlar aracılığıyla kişisel verilerin kullanıldığı kaygısı da reklamların rahatsızlık verici yanını arttırmaktadır. Tüketicilerin, %54’ünün karşılarına gelen reklamların %75-100’ünü atladığı, yapılan bir In-Stad/MDR araştırmasında ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin reklamlardan kaçmaları, markaları ve reklam ajanslarını eğlenceli reklam türüne doğru yönlendirmiştir.(Russel, 2007, s. 3)

            Çok fazla reklam içeren sitelerin sıkıcı olduğunu reklam engelleme yazılımlarının kullanımına bakarak da yorumlayabiliriz. Bu alanda yayıncıların sürdürülebilir gelir elde etmesi için çalışan PageFair' in yayınladığı 2017 Adblock Raporu'na baktığmızda Asya'da ciddi oranda mobil ağırlıklı bir patlama yaşanırken Avrupa ve ABD'de daha çok masaüstünde kullanımı var. Ama kullanıcıların reklamlardan sıkılma oranıyla bu yazılımın kullanımı karşılaştırıldığında kullanım oranlarının daha ciddi verilere ulaşması gerektiğini söylemek gerekir.Örneğin; Türkiye masaüstünde %7 reklam engelleyici kullanımında, bu da eğilimin doğru orantılı gitmediğini gösteriyor. Ama reklam engelleme yazılımlarının kullanımının günden güne yükselen artışı bir yandan reklam sektörünün bitişini getirmekte  bir yandan yeni yönelimlere yol açtığı açmaktadır.

Dijital Reklam Harcamaları ve Reklam Gelirleri

            WARC, reklam sektörünü 2020’de nelerin beklediğine ışık tutan raporu WARC Global Reklam Trendleri’ ne baktığımızda, raporda global reklam harcamalarının bu yıl %7,1 artışla 660 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor. İnternet reklamı harcamalarının %13,2 artacağının öngörüldüğü raporda, geleneksel medyada da %1,5’lik büyüme yaşanması ve geleneksel reklam harcamalarının 324,2 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Öngörülerin gerçekleşmesi halinde internet reklamı harcamaları tüm reklam harcamalarının %50,9’unu oluşturacağı öngörülüyor.

            Reklamcılar Derneği ve Deloitte iş birliğiyle hazırlanan 2020 ilk 6 ay Medya ve Reklam Yatırımları raporuna baktığımızda ise; Türkiye' de toplam medya yatırımlarının ilk 6 ayda toplam 6,3 Milyar TL 'yi bulduğunu görürüz.

            Dünya genelinde reklam yatırımlarında her yıl yaşanan bu büyümesi reklamların işe yaramasından kaynaklı değil; aksine eskisi kadar işe yaramadıkları için arttmaktadır. Dolayısıyla daha fazla reklam görmemizin en büyük sebebini, bir öncekilerin hedeflenen sonucu vermemesi diye değerlendirebiliriz. Ama sonuç olarak biz yine de çok fazla reklama maruz kalıyoruz ve çok fezla reklam içeren web siteleri sıkıcıdır.

Reklam Gelirlerlerine değinecek olursak;

Sık reklam görüyor oluşumuzun sebeplerinden biri de reklam gelirlerinin çok cazip olmasıdır. Örneğin; YouTube’un da sahibi olan Alphabet şirketi, video paylaşım sitesinin elde ettiği gelirlerle ilgili ilk kez yaptığı açıklamada YouTube’un, 2019 yılının son üç ayında reklam gelirlerinden elde ettiği gelirin 4.7 milyar dolara çıktığını ifade etti. Bu aynı dönem baz alındığında, geçen yıla kıyasla yüzde 31 artış anlamına geliyor. Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai, YouTube’un paralı üye sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu söyledi. Bu ise aslında geri kalan kitlenin yani reklam izleyenlerin ne kadar çok olduğu hakkında bize fikir vermektedir. Bu kadar çok kişinin reklam sıklığından rahatsız olması da kaçınılmazdır. Dolayısıyla reklamların sıkıcılığı daha göz önüne serilebilmektedir.

 Reklamı atlama/kapatma seçeneği olduğu halde, kimler reklamları izlemeyi tercih ediyor?

            İzleyicilere reklamları atlama seçeneğinin verilmesi, onların ilgilerini çekebilecek etkileşimli içerikler oluşturmayı daha da önemli bir hale getiriyor. Yapılan yeni araştırmalar, kimlerin reklam izlemeyi daha çok tercih ettiğine ve hangi özelliklerin reklamları daha ilgi çekici kıldığına ışık tutuyor.

 

            Tablodan da anlaşılacağı üzere 35-44 arası kişilerin daha fazla izleme eğiliminde olduğu, kadınların ise bir reklamın tamamını izleme oranın erkeklere göre %9 daha fazla olduğu ve reklamı yapan markanın internet sitesini önceden ziyaret edenlerin reklamın tamamını izleme oranların %12 daha fazla olduğunu görüyoruz. Tüm bunlardan yola çıkarak ciddi bir reklam izleyici kitlesinin olduğunu söylemek gerekir.

Neden reklamları izlemeyi tercih ediyorlar?

Net bir sıralama yapmak mümkün olmasa da başlıca nedenleri şunlar denilebilir;

  • İzlemeye devam ettiren en büyük neden mizah
  • İnsanlar ünlüleri reklamlarda görmeyi seviyor
  • Animasyonlar insanların ilgisini canlı tutuyor.

            Mizahın ve ünlülerin ön plana çıkarıldığı reklamlar, yalnızca daha yüksek izlenme oranlarına sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu reklamlar için marka bilinirliği ve reklam hatırlanabilirliği oranları da daha yüksek olarak gerçekleşiyor

Hangi reklamların tamamen izlenme oranları yüksek?

Tablodan da anlaşılacağı üzere 100.000’den fazla sayıda beğeni alan videoların öncesinde görünen reklamların tamamının izlenme oranı çok daha yüksek.

 Reklam sıkıcılığını azaltmak için ne yapılabilir?

            Bunun için reklamın işlevine odaklanmalı, kullanıcının reklama tıklaması ve satış yoluna girdirilmesi sağlanmalı. Örneğin; Kopalle'ye göre, daha düşük tıklama oranlarıyla mücadele etmek için, reklamların çok daha düşük bir rahatsızlık faktörüne sahip olması ve daldırma faktörünün artırılması gerekiyor.

            Zaman geçtikçe, daha fazla şirketin web reklamları için daha büyük bütçeler ayırması gerektiği ve bunu güçlü stratejik planlamalarla, kullanıcılardan alınan verilerin analizine göre yapılandırıp sağlam bir platform sunmaları gerektiğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda; web reklamcılığı dijitalin ölçütüne veya zaman çizelgesine dayalı olarak değerlendirme eğiliminde olunmalıdır. Uzun süredir varlığını sürdüren web reklamları ömrünün ilk aşamasında değildir. Dolayısıyla reklam tasarımcılarının, reklam verenlerin reklamları çok daha ciddiye alması gerektiğini söylemek gerekir. Bu amaçla şu önerileri ifade edebiliriz:

Reklam Zaman Planlaması yapılmalıdır: Reklamların gün içinde belirli saatler açık olması,örneğin sadece hafta içi veya sadece hafta sonu açık olması, hem reklamların insanları sıkmasını azaltmış hem de potansiyel müşteriye ulaşma ihtimalini de arttırmış olursunuz.

Basit tutun :Rapora göre, statik reklamlar bağlamında basitlik çok önemlidir. Bir metin reklama ne kadar çok bilgi sığdırılırsa, o kadar az ilgi görür.

Yaratıcı olun: Örneğin; Google, geçtiğimiz yıl beta sürümünü duyurduğu üç boyutlu reklam formatı Swirl’ün dünya genelinde kullanıma sunulduğunu açıkladı. Swirl reklamlarında tüketici, mobil cihazda karşısına gelen reklamdaki ürüne yakınlaşıp uzaklaşabiliyor ya da ürünü çevirerek inceleyebiliyor. Kampanyalarda Swirl reklamlarının kullanılmasısizce de markalara önemli başarılar getirmez mi?

Bir diğer örnek ise TechOne'dan yatırım alan Wask; kullanıcıların Google, Youtube, Facebook ve İnstagram gibi farklı mecralardaki reklamlarını tek bir platform üzerinden oluşturabilmesine imkan verip yapay zeka destekli özellikleri ile akıllı ve kolay bir reklam yönetim deneyimi sunuyor.

Eğlenceli Olun: Russel’a göre “Reklam ve eğlencenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yeni uygulamalar advertainment eğlence reklamları kavramıyla tanımlanmıştır.” (Tuncer ve Tuncer s. 217) Judy Millili’ye göre, eğlenceli reklam türü, ürün yerleştirme, ürün entegrasyonu ve markalı içeriktir. (Millili, 2012, s. 7) Bu üç tür dışında, eğlence reklamlarına son zamanlarda internet ortamında çok sık gördüğümüz yeni trend webisode eklenebilir.

            Sonuç olarak; çok fazla reklam içeren web siteleri sıkıcıdır. Sıradan bir tüketici 25 yıl önce günde 30 reklam mesajıyla karşılaşırken, bugün bu sayı 3.000'den fazlaysa, mecra sayısı o dönemin tam 1 milyon katı olmuşsa tüketiciler bunlardan rahatsız olur ve kaçış yollarına başvurur. Çünkü artık 360 derece yapılan kurgular bile yeterince etkili ve sürdürülebilir değil.  Reklam; bir tek doğru stratejiler uygulanırsa sıkıcı olmayabilir. Bunun için de kolları sıvamak şart!

 

KAYNAKÇA

http://app.speedmedya.com/News (Erişim Tarihi 25.12.2020)

Millili, J., (2012). A Generational Analysis: Exploring the Effectiveness of Antertainment Marketing Techniques on Consumers. Kapsamlı Proje, 6.

https://www.onuryanik.com/  (Erişim Tarihi 25.12.2020)

https://www.nielsen.com/tr/tr/ (Erişim Tarihi 25.12.2020)

Russell, C. A., (2007). Advertainment: Fusing Advertising and Entertainment. Yaffe Center for Persuasive Communication, University of Michigan, 3

TrueView Davranış Çalışması, comScore Data Services, Şubat 2015 (İngiltere) – Cinsiyet dışında, tüm karşılaştırmalar genel ortalama %100 izlenme oranına göre yapılmıştır

  TrueView Creative Guidelines, Google, Haziran 2015 (Global)

Tuncer, İ. A., ve Tuncer M. U., (2016). Eğlence Reklamlarının Viral Uygulamaları ve Z Kuşağı Üzerinden Bir Değerlendirme. TRT Akademi, (1)1, 217.

https://webrazzi.com/2013/09/13/nielsen-turkiye-en-cok-reklam-yayinlayan-web-siteleri-webrazzi-pro/ (Erişim Tarihi 25.12.2020)

 

Dijital Pazarlama E ticaret Reklam Youtube Web site Cicasoft Web Site Web Tasarım
Whatsapp ile görüş